Glasba

Glasba ima v Kropi dolgo in bogato tradicijo. Instrumentalne zasedbe, zborovsko petje, solisti, glasbena šola in koledovanje so nekoč oblikovali glasbeno življenje Krope. Kroparska zemlja je poleg izvrstnih kovačev rodila tudi slavne glasbenike. Tenorist dunajske opere Anton Dermota, tenorist Gašper Dermota, sopranistka Zlata Gašperšič Ognjanović so nekateri Kroparji, ki so svoje življenje posvetili glasbenemu ustvarjanju.

Danes je glasba v Kropi še kako živa. Glasbeno ponudbo oblikujejo domači zbori in posamezni glasbeniki. Pod vodstvom Egija Gašperšiča in Eve Jelenc Drozg domači zbori ponujajo raznovrsten program.  Vokalno instrumentalno ponudbo dopolnjujejo koncerti v sklopu spremljevalnega programa Festivala gledališča, glasbeni abonma in drugi samostojni koncerti.

Glasbeni abonma

Koledniški koncert

Kropa slovi po izjemnih pevcih in bogati glasbeni dediščini. Enkrat letno se zbori predstavijo na slavnostnem koledniškem koncertu, na katerem predstavijo za kraj značilne koledniške pesmi. Za Kropo je bilo v preteklosti namreč značilno koledovanje v času med božičem in novim letom, prav po zaslugi zborovodje in skladatelja Egija Gašperšiča pa so se v kraju in okolici ohranile številne koledniške pesmi.

Programsko je koncert zasnovan raznovrstno in kakovostno. Vstop na prireditev je prost.

Aktualne zasedbe

Kroparsko zborovsko petje ima dolgo tradicijo. Danes v Kulturnem društvu deluje pet zborov oziroma skupin. Moški pevski zbor, mešani pevski zbor Koledva in žensko vokalno skupino vodi Egi Gašperšič. Otroški pevski zbor in Otroško-mladinski pevski zbor pa Eva Jelenc Drozg.

Z društvom so povezani tudi člani Slovenskega godalnega seksteta in Koledniškega kvinteta.

Korepetitorka otroškega zbora je Mateja Jelenc Arnšek. Odrasle zbore pa spremlja Jožica Potočnik.