III. Abonmajski koncert

Novice

Preteklo nedeljo je minil že tretji koncert osveženega Glasbenega abonmaja v Kropi. Na programu tokratnega večera so glasbeniki pričarali prelep preplet klasicistične in romantične glasbe. Komorni zasedbi priznanih slovenskih godalcev se je na odru tokrat pridružil slovenski tenorist Klemen Torkar, ki je postregel z izborom samospevov ciklusa »Lepa mlinarica« vedno zasanjanega skladatelja Franza Schuberta. Avstrijski skladatelj je bil dolgo cenjen in občudovan komponist, prav zaradi svojih sijajnih samospevov. Schubertovi samospevi so namreč svojstven koncentrat ustvarjalne moči, ki so že v svojem času bile neverjetne muzikalne umetnine. Poleg vokalnih del, pa je skladatelj veljal tudi za izjemnega pisca komorne glasbe. S tem namenom je zazvenel na odru kroparskega kulturnega doma tudi dragulj njegove komorne glasbe, Quartettsatz (Kvartetni stavek) v c-molu. Glasbeniki Slovenskega godalnega seksteta so izvedli tudi Godalni sekstet v d-molu, ruskega skladatelja Aleksandra Borodina, ki je pobožal duha vseh sladokuscev glasbe iz obdobja romantike in Ipavčevo Serenado za godala, v kateri je bilo zaslediti veliko »schubertovskega«.
Da pa je program večera ostal zvest rdeči niti, ki je posvečena operni glasbi, so v programu pokazali z uverturo opere Siviljski brivec italijanskega opernega skladatelja G. Rossinija in s tisto večno arijo Figaro iz istoimenske opere. Umetnost bogati človeka, mu ponuja oddih in skok v nek drug, lepši svet.

Pobegnili smo v svet, kjer se nebo in zemlja stikata in ponujata uvid v lepšo prihodnost. Vabimo vas, da to storite tudi vi. IV. koncert je blizu …

     

     

Več novic: