Pokus Kropo! Dediščina, ki jo lahko okusiš …

Projekt Pokus Kropo je namenjen oživljanju in promociji kroparske tradicionalne kulinarike. Tradicionalnih jedi, ki so povezane z načinom življenja v Kropi in okolici, želimo predstaviti na tradicionalen, sodoben in privlačen način. Z oživljanjem in predstavitvijo jedi, projekt sledi učinkom razvoja novih turističnih produktov, povečanja kulturne in turistične ponudbe kraja in spodbujanja trajnostnega gastronomskega turizma v podeželskem okolju. V projektu so združeni različni partnerji.

Partnerji v projektu: Kulturno društvo Kropa, Turistično društvo Kropa, Muzeji radovljiške občine, Gostilna pri Jarmu

Spoznajte kroparske jedi

V Kropi so se ohranile marsikatere prehranske značilnosti. Še vedno se v kuhinji najdejo recepti, ki povezujejo sodobno Kropo z nekdanjimi železarskimi časi.

Jedi lahko spoznate v dveh gostilnah, ali na kulinaričnih doživetjih. Še vedno lahko doživite ta nekoč. Tako daleč, a v Kropi tako blizu … V Kroparskih hišah in kovaških delavnicah, vigenjcih, so nekoč nastajale skromne jedi. Iznajdljivosti pa kovaškim ženam tudi ni manjkalo. Dišeči vonj šetraja še danes poskuša pregnati sivino nekdanjega kovaškega vsakdana.

Niso le prireditve tiste, ki obujajo in ohranjajo tradicijo, tudi domača kuhinja lahko nekajkrat na leto zaide spet nazaj, v preteklost.

Nekaj iz kroparske kulinarike

Sestavine:

Goveja jetrca, čebula, moka, majaron, šetraj, sol, mast, voda

Na razbeljeni masti prepražimo čebulo. Narezana goveja jetrca, ki smo jim prej odstranili kožico, dodamo masti in čebuli ter obrnemo 5 do 6-krat. Dodamo dve žlici moke. Premešamo, da zarumeni. Vse skupaj zalijemo z 1 litrom vode. Dodamo majaron, šetraj in sol. Kuhamo pol ure. Vsebina mora vreti. Jed lahko serviramo s koruzno polento.

Poišči svoj okus in pokus kroparsko!

Jedi, ki zaznamujejo kroparsko kulinariko, tržimo pod skupnim imenom Pokus Kropo. Posamezne jedi lahko naročite v Gostilni pri Jarmu ali v Gostilni pr Kovač.

Kontakt

TIC Kropa
Turistično društvo Kropa
Kropa 3, 4245 Kropa
T: +38631 419 621
E: [email protected]

Kulturno društvo Kropa
Kropa 3, 4245 Kropa
T: +386 41 849 941
E: [email protected]