Pokus Kropo! Dediščina, ki jo lahko okusiš …

Projekt Pokus Kropo je namenjen oživljanju in promociji kroparske tradicionalne kulinarike. Tradicionalnih jedi, ki so povezane z načinom življenja v Kropi in okolici, želimo predstaviti na tradicionalen, sodoben in privlačen način. Z oživljanjem in predstavitvijo jedi, projekt sledi učinkom razvoja novih turističnih produktov, povečanja kulturne in turistične ponudbe kraja in spodbujanja trajnostnega gastronomskega turizma v podeželskem okolju. V projektu so združeni različni partnerji.

Partnerji v projektu: Kulturno društvo Kropa, Turistično društvo Kropa, Muzeji radovljiške občine, Gostilna pri Jarmu

Spoznajte kroparske jedi

V Kropi so se ohranile marsikatere prehranske značilnosti. Še vedno se v kuhinji najdejo recepti, ki povezujejo sodobno Kropo z nekdanjimi železarskimi časi.

Jedi lahko spoznate v dveh gostilnah, ali na kulinaričnih doživetjih. Še vedno lahko doživite ta nekoč. Tako daleč, a v Kropi tako blizu … V Kroparskih hišah in kovaških delavnicah, vigenjcih, so nekoč nastajale skromne jedi. Iznajdljivosti pa kovaškim ženam tudi ni manjkalo. Dišeči vonj šetraja še danes poskuša pregnati sivino nekdanjega kovaškega vsakdana.

Niso le prireditve tiste, ki obujajo in ohranjajo tradicijo, tudi domača kuhinja lahko nekajkrat na leto zaide spet nazaj, v preteklost.

Nekaj iz kroparske kulinarike

Sestavine:

Goveja jetrca, čebula, moka, majaron, šetraj, sol, mast, voda

Na razbeljeni masti prepražimo čebulo. Narezana goveja jetrca, ki smo jim prej odstranili kožico, dodamo masti in čebuli ter obrnemo 5 do 6-krat. Dodamo dve žlici moke. Premešamo, da zarumeni. Vse skupaj zalijemo z 1 litrom vode. Dodamo majaron, šetraj in sol. Kuhamo pol ure. Vsebina mora vreti. Jed lahko serviramo s koruzno polento.

Fržolovc je juha iz fižola in začimb (sol, majaron, šetraj, lovor).

V kozici ali ponvi razbelimo za žlico masti ali masla. Naredimo prežganje z dvema žlicama moke. V prežganje vlijemo kozarec vode, v kateri smo kuhali fižol, nato pa vse skupaj dodamo v lonec s fižolovko, v kateri smo pretlačili liter dobro kuhanega fižola. Dodamo drobno nasekljan česen, peteršilj in malo kisa. Med vrenjem lahko juho zgostimo z nekaj žlicami koruzne moke, polente ali podmetom iz moke, jajca in vode. Včasih so Kroparji fržolovc zabelili z lojem, zdaj pa s prežganjem na olju ali zaseki.

Sestavine: 1 l 98% alkohola – špirita, pest na drobno sesekljanega pelina, 1 l vode

V steklenico damo pelin in špirit ter jo povijemo v časopisni papir ali aluminijasto folijo, da tekočina ohrani značilno zeleno barvo. Postavimo jo v temen in hladen prostor (hladilnik). Po 12 urah vsebino precedimo in ji dodamo enako količino vode.

Poišči svoj okus in pokus kroparsko!

Jedi, ki zaznamujejo kroparsko kulinariko, tržimo pod skupnim imenom Pokus Kropo. Posamezne jedi lahko naročite v Gostilni pri Jarmu ali v Gostilni pr Kovač.

Jedi lahko spoznate preko različnih doživetij in spoznavanja kroparske železarske dediščine. Ob živi sliki kovanja žebljev ali v skromnem žebljarskem stanovanju in domači kroparski govorici, lahko spoznavate nekdanje, pretekle čase in jedi, ki so nekoč zaznamovale kovaški vsakdan.

Jedi vključujemo v ponudbo organizacije srečanj, ki so lahko formalne narave, ali pa gre za druženje skupine prijateljev na sobotnem izletu.

Kroparske jedi lahko poskusite v različnih oblikah in na različnih lokacijah v Kropi. Morda najlažje v času tradicionalnih prireditev, ko so le te še bolj izpostavljene in na mestu.

  • Marec, Barčice
  • Junij, Festival gledališča
  • Julij, Kovaški šmaren
  • December, Koledva

Aktualne informacije in datume preverite v koledarju prireditev.

Kontakt

TIC Kropa
Turistično društvo Kropa
Kropa 3, 4245 Kropa
T: +38631 419 621
E: [email protected]

Kulturno društvo Kropa
Kropa 3, 4245 Kropa
T: +386 41 849 941
E: [email protected]